Reklama
Grafika reklamowa nr 320
Reklama
Grafika reklamowa nr 302 Grafika reklamowa nr 324
Reklama
Grafika reklamowa nr 317 Grafika reklamowa nr 318 Grafika reklamowa nr 319
Reklama
Grafika reklamowa nr 323 Grafika reklamowa nr 330
Reklama
Grafika reklamowa nr 315 Grafika reklamowa nr 327
Reklama
Grafika reklamowa nr 326 Grafika reklamowa nr 325
Reklama
Grafika reklamowa nr 316
Znajdujesz się w: Rynek Archiwum

Ceny warzyw w 2016 r. ? analiza IERiGŻ

Rynek

2017-02-13 15:26
W grudniu 2016 r., w porównaniu z listopadem br., w skupie na rynku produktów świeżych wyższe były ceny skupu kapusty białej (o 12 proc.) i pieczarek (o 2 proc.), a obniżyły się cebuli i marchwi (po 2 proc.).
Ceny warzyw w 2016 r. - analiza IERiGŻ

- W grudniu 2016 r., w porównaniu z listopadem br., w skupie na rynku produktów świeżych wyższe były ceny skupu kapusty białej (o 12 proc.) i  pieczarek (o 2 proc.), a obniżyły się cebuli i marchwi (po 2 proc.). Stabilne były ceny skupu buraków ćwikłowych. W zakładach przetwórczych spadły ceny skupu cebuli obieranej (o 3 proc.), a wzrosły ceny skupu brokułow różyczkowanych (o 3 proc.), kalafiorów różyczkowanych (o 5 proc.) i marchwi na kostkę (o 4 proc.) - informują analitycy IERiGŻ w  raporcie.

Obniżyły się ceny skupu cebuli obieranej (o 3 proc.), a stabilne były ceny kapusty białej i buraków. W firmach skupujących warzywa na eksport wzrosły ceny skupu marchwi (o 2 proc.), porów (o 23 proc.), kapusty pekińskiej (o 13 proc.), a obniżyły się ceny skupu pietruszki (o 1 proc.), kapusty białej (o 3 proc.) i ziemniaków (o 12 proc.). Stabilne były ceny kapusty czerwonej, selerów i cebuli. W handlu hurtowym wzrosły ceny pomidorów spod osłon (o 43 proc.), ogórków spod osłon (o 56 proc.), cebuli (o 7 proc.), kapusty białej (o 10 proc.) i marchwi (o 1 proc.), a jedynie obniżyły się ceny buraków ćwikłowych (o 1 proc.) - czytamy w raporcie IERiGŻ.

W relacji do grudnia 2015 r. na rynku krajowym, w eksporcie i w  przetwórstwie (w zależności od kierunku zagospodarowania) obniżyły się ceny buraków (o 36-46 proc.), cebuli (o 40-59 proc.), kapusty białej (o 59-68 proc.) i marchwi (o 24-55 proc.). Na rynkach hurtowych obniżyły się ceny buraków ćwikłowych (o 21 proc.), marchwi i cebuli (po 43 proc.) i kapusty białej (o 52 proc.). Wzrosły ceny hurtowe ogórków spod osłon (o 65 proc.) i pomidorów spod osłon (o 31 proc.).

W listopadzie 2016 r., w stosunku października 2016 r., wzrosły ceny detaliczne kalafiorów (o 21 proc.), pomidorów (o 19 proc.), papryki (o 27 proc.) i kapusty białej (o 1 proc.), a obniżyły się się ceny cebuli (o 6 proc.), porów (o 3 proc.), marchwi i buraków ćwikłowych (po 5 proc.) i pieczarek (o 1 proc.). W relacji do cen detalicznych z  listopada 2015 r. wzrosły ceny porów i kalafiorów (po 1 proc.), pomidorów (o 3 proc.), a obniżyły się ceny kapusty białej (o 26 proc.), pieczarek (o 1 proc.), papryki i buraków ćwikłowych (po 11 proc.), cebuli i selerów (po 20 proc.) i marchwi (o 29 proc.). W październiku 2016 r., w stosunku do października 2015 r., w średnich i dużych zakładach przetwórczych obniżyła się produkcja warzyw mrożonych (o 6 proc.), marynat (o 26 proc.), soku pomidorowego (o 27 proc.), a konserw warzywnych (o 16 proc.).

Jak informują analitycy IERiGŻ w raporcie, eksport warzyw świeżych w  październiku 2016 r. wyniósł 37,8 tys.t, a jego wartość 23,5 mln EUR. W  porównaniu z październikiem 2015 r. wolumen sprzedanych warzyw świeżych obniżył się o 2 proc., a jego wartość zmniejszyła się o 11 proc. Do spadku wolumenu eksportu przyczyniło się zmniejszenie sprzedaży ogórków (o 31 proc.), kapusty (o 11 proc.), pomidorów (o 10 proc.) i cebuli (o 4 proc.). W tym samym czasie wyeksportowano 56,5 tys t przetworów warzywnych o wartości 44,1 mln EUR. W stosunku do października 2015 r. wolumen eksportu przetworów warzywnych zmalał o 11 proc., a jego wartość zmniejszyła się o 8 proc. W porównaniu z październikiem 2015 r. mniej sprzedano konserw (o 27 proc.), w tym kapusty kwaszonej o 8 proc., a  także marynat o 7 proc. i mrożonek o 9 proc.

W październiku 2016 r. zaimportowano 21,9 tys.t warzyw świeżych o  wartości 21,6 mln EUR. W relacji do października 2015 r. import warzyw świeżych obniżył się o 24 proc., a jego wartość zmniejszyła się o 8 proc. Spadek wolumenu importu spowodowany był zmniejszeniem przywozu kapusty białej (o 99 proc.), marchwi (o 89 proc.), cebuli (o 56 proc.) i  pomidorów (o 7 proc.). Zaimportowano 20,8 tys. t przetworów warzywnych o  wartości 21,7 mln EUR. W stosunku do października 2015 r. wolumen importu przetworów warzywnych spadł o 22 proc., a jego wartość obniżyła się o 15 proc. Mniej zakupiono za granicą konserw (o 4 proc.), mrożonek (o 33 proc.), suszy (o 70 proc.) i koncentratu pomidorowego (o 26 proc.).

Saldo handlu zagranicznego całego sektora warzywniczego było więc dodatnie i wyniosło w październiku 2016 r. 24,3 mln EUR. Dodatnie saldo zarejestrowano zarówno w obrocie świeżymi warzywami (1,9 mln EUR), jak i  w obrocie przetworami warzywnymi (22,4 mln EUR). W okresie I-X 2016 r. dodatnie saldo handlu owocami i ich przetworami zmalało do 19,0 mln euro, z 26,4 mln euro w analogicznym okresie roku poprzedniego. Wartość eksportu zwiększyła się o 13,3 mln euro do 630,8
mln euro, a wartość importu wzrosła o 20,7 mln euro do 611,8 mln euro.
e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.