Reklama
Grafika reklamowa nr 320
Reklama
Grafika reklamowa nr 302 Grafika reklamowa nr 324
Reklama
Grafika reklamowa nr 317 Grafika reklamowa nr 318 Grafika reklamowa nr 319
Reklama
Grafika reklamowa nr 328 Grafika reklamowa nr 323
Reklama
Grafika reklamowa nr 315 Grafika reklamowa nr 327
Reklama
Grafika reklamowa nr 326 Grafika reklamowa nr 325
Reklama
Grafika reklamowa nr 316
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

EIT Food AgTech Academy: "Kształtowanie jakości marchwi i pomidorów do przetwórstwa"

Aktualności

2022-05-30 11:17

27-28 maja br. firmy Maspex/ Tymbark Olsztynek, Warmińsko-Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, Bejo Poland, Bayer Polska, Yara Poland oraz Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie zorganizowały EIT Food AgTech Academy. Tematyka spotkania koncentrowała się wokół kształtowania jakości marchwi i pomidorów do przetwórstwa.

Wszystkich uczestników powitał Jarosław Samsel, Dyrektor w Maspex Group. Na początku szkolenia Paulina Czerwińska przybliżyła producentom firmę MASPEX. Aktualnie MASPEX to 70 marek polskich i zagranicznych i prawie 4000 pozycji towarowych w Polsce i za granicą. Przykładowo Łowicz, Krakus, Kotlin i Włocławek, to marki przetworów warzywnych i owocowych MASPEXu. Następnie głos zabrał dr Zbigniew Anyszka z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach, który omówił zagadnienie zwalczania chwastów w uprawie marchwi i pomidorów. W dalszej części spotkania Łukasz Dulęba (Bejo) oraz Paweł Łukasiak (Arvensis) przedstawili nowości odmianowe i agrotechniczne w uprawie marchwi.


Po przerwie na lunch zaprezentowano dwa wykłady z zakresu ochrony roślin przed agrofagami; pierwszy – Radosława Suchorzewskiego dotyczył rozwiązań oferowanych przez firmę Bayer do ochrony warzyw korzeniowych i nie tylko, m.in. nowości do zwalczania nicieni; natomiast drugi – prof. dr hab. Grażyny Soika – zwalczania szkodników marchwi i pomidorów w warunkach ograniczonego asortymentu środków ochrony roślin.

Dużym zainteresowaniem cieszyła się prezentacja Jolanty Majerskiej-Sawko, w której prelegentka zwróciła uwagę na opracowanie innowacyjnych przetworów owocowo-warzywnych zachowujących optymalny i korzystny skład substancji prozdrowotnych z wykorzystaniem marchwi i truskawki w celu poszerzenia produkcji rolniczej i przetwórczej. Ponadto w tej części panelu wykładów Sebastian Przedzienkowski (Yara) podpowiadał, jak żywić rośliny warzywne w warunkach zagrożenia suszą, która coraz częściej powoduje stres w uprawach polowych.

W 3 bloku wykładów podczas EIT Food AgTech Academy mowa była o rolnictwie regeneratywnym i programie wsparcia rolników w ramach EIT Food – te informacje zaprezentował Adam Strzelecki. Ponadto prof. dr hab. Wioletta-Błaszczak przedstawiła, jak wzmocnić potencjał zdrowotnego produktu na bazie owoców pomidora poprzez dobór odmiany i zastosowanie wysokich ciśnień hydrostatycznych. A doktor Joanna Fotschki w swoim wystąpieniu skoncentrowała się na potencjalnych kierunkach wykorzystania odpadów poprodukcyjnych z przetwórstwa.

28 maja uczestnicy EIT Food AgTech Academy: „Kształtowanie jakości marchwi i pomidorów do przetwórstwa” zaproszeni zostali do zakładu Tymbark w Olsztynku, gdzie Arkadiusz Koper zaprezentował zakład i jego działalność.

e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.