Odmiany

Jak co roku, firma hodowlano-nasienna Hazera, należąca do francuskiego koncernu Limagrain, wprowadza na rynek polski nowe odmiany warzyw. Wśród odmian kapusty białej, dwie nowości to wczesne kreacje Delight Ball F1 oraz zdobywająca rynek Emily F1 (17-1434), a w najbliższym czasie dołączy do nich 80-dniowy mieszaniec Cabbice F1 (aktualnie w badaniach rejestrowych).
Piotr Manista zwraca uwagę, że nowe odmiany kapust Hazera cechują się dużym wyrównaniem główek nawet w niesprzyjających warunkach pogodowych
Przypomnijmy, że odmiana Emily F1 (17-1434), to mieszaniec, który po 60 dniach od wysadzenia tworzył w 2015 r. około 2-kilogramowe główki. Są one wysoko osadzone na głąbie, co ma zapobiegać podgniwaniu kapusty. Mieszaniec ma żywozielone, kuliste główki. Hodowca podaje, że ma wysoką odporność na jarowizację. Warto pamiętać, że Emily F1 polecana jest do uprawy w tunelach foliowych i pod płaskimi okryciami. Jej uprawa powinna być prowadzona w zagęszczeniu 50 000-60 000 roślin/ha.
Kapusta głowiasta biała Cabbice F1, to odmiana o 80-dniowym okresie wegetacji. Wyróżnia się szybkim wzrostem. Plon jest wyrównany. Mieszaniec polecany jest na surówki i do kwaszenia; ma cienkie, delikatne i słodkie liście. Jego owalne główki dorastają do 4 kg. Warto pamiętać, że uprawę kapusty Cabbice F1 rekomenduje się w zagęszczeniu 30 000-50 000 sztuk/ha. Bardzo dobrze znosi ona letnie upały, dlatego polecana jest również do uprawy poplonowej - możliwy termin zbioru w sierpniu (szczególnie polecana do uprawy na zbiór od końca czerwca i w lipcu). Ocena odmiany pokazała, że w warunkach optymalnej uprawy, Cabbice F1 pozostawiona w polu 3 tygodnie nie pęka.
Redakcja e-warzywnictwo.pl