Aktualności

Spółka Polskie Przetwory, produkująca m.in. keczup Dworski w przetwórni warzyw we Włocławku, ma kłopoty finansowe i wdraża program naprawczy. Jego elementem jest redukcja zatrudnienia. Spółka ogłosiła program dobrowolnych odejść. Każdy, kto sam się zwolni, otrzyma 3 tys. zł lub 4,5 tys. zł, jeśli zobowiąże się do rozpoczęcia własnej działalności gospodarczej. Ze spółki ma odejść 66 osób ze 130-osobowej załogi.
Spośród 130-osobowej załogi z programu dobrowolnych odejść początkowo chciało skorzystać 97 osób. Ostatecznie zarząd zwolni 66 pracowników, w tym 57 w ramach programu dobrowolnego odejścia. Pracownik przystępujący do PDO otrzyma do 3 tys. zł na przekwalifikowanie się albo do 4,5 tys. zł na rozpoczęcie działalności gospodarczej.
Sandra Malinowska, rzecznik prasowy KSC, poinformowała, że Program Dobrowolnych Odejść adresowany był do wszystkich pracowników. ? Planowaliśmy odejście maksymalnie 73 osób. 97 osób zadeklarowało chęć skorzystania z PDO. Po indywidualnych rozmowach zarząd wyraził zgodę na odejście 66 pracowników, przy czym 57 pracowników odeszło w ramach PDO. Pozostałym osobom zakończyły się umowy o pracę, w jednym przypadku umowa została wypowiedziana ? czytamy w serwisie ddwloclawek.pl.
Jak mówi Marek Ciborowski, prezes zarządu Polskie Przetwory, firma pod koniec stycznia przedstawi organom nadzorującym spółkę plan inwestycyjny. ?Jesteśmy zdeterminowani i zrobimy wszystko, by zakład nadal prawidłowo funkcjonował we Włocławku. Opracowujemy plan inwestycyjny, który przedstawiony zostanie pod koniec stycznia ? podaje pomorska.pl.
radiopik.pl, ddwloclawek.pl, pomorska.pl
----------------------------------------------------
W 2013 r. zakładowi przetwórstwa spożywczego we Włocławku groziło zamknięcie w związku z przeniesieniem dotychczasowej produkcji do innego miasta.
Grupy konsumentów poruszone taką perspektywą apelowały o ratowanie przedsiębiorstwa i produkowanych w nim przetworów. W obronę zakładu włączyły się władze miasta i lokalne media.
Na szczęście ta historia kończy się dobrze. Zakład przejęty zostaje przez Krajową Spółkę Cukrową. Powołuje ona spółkę-córkę, która kontynuuje produkcję spożywczą w zakładzie.Tak powstała spółka Polskie Przetwory.
Dzięki niej przedsiębiorstwo o 60-letniej historii zostaje uratowane, a wraz z nim 200 miejsc pracy i rynek zbytu dla wielu kujawskich plantatorów! A co najważniejsze ? w zakładzie Polskich Przetworów produkuje się pyszne, naturalne przetwory, które podbijają polski rynek!