Reklama
Grafika reklamowa nr 320
Reklama
Grafika reklamowa nr 302 Grafika reklamowa nr 324
Reklama
Grafika reklamowa nr 317 Grafika reklamowa nr 318 Grafika reklamowa nr 319
Reklama
Grafika reklamowa nr 328 Grafika reklamowa nr 323
Reklama
Grafika reklamowa nr 315 Grafika reklamowa nr 327
Reklama
Grafika reklamowa nr 326 Grafika reklamowa nr 325
Reklama
Grafika reklamowa nr 316
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Pożywka - dobrze zmieszaj nawozy, bo rośliny są wrażliwe

Aktualności

2012-06-20 07:53
Prawidłowo zbilansowana pożywka do uprawy warzyw pod osłonami powinna zawierać wszystkie niezbędne dla roślin składniki pokarmowe: makro- i mikroelementy.

Prawidłowo zbilansowana pożywka do uprawy warzyw pod osłonami powinna zawierać wszystkie niezbędne dla roślin składniki pokarmowe: makro- i mikroelementy. By mieć świadomość jak są one ważne dla wzrostu i plonowania roślin należy poznać objawy ich niedoborów występujące na roślinach, skutkujące pogorszeniem ilości i jakości uzyskiwanych plonów.

Przygotowanie pożywki nie polega tylko na rozpuszczeniu worka lub dwóch nawozów w zbiorniku - powinno uwzględniać skład chemiczny wody, a nade wszystko wymagania roślin. Niektóre wody, szczególnie w rejonach o silnie rozwiniętym ogrodnictwie szklarniowym - na skutek stosowania otwartych układów nawożenia, w których nadmiar pożywki - tzw. przelew usuwany jest wprost do gleby - w coraz mniejszym stopniu nadają się do przygotowywania poprawnych pożywek - zwłaszcza opartych na nawozach wieloskładnikowych. Zanieczyszczenie samych wód np. azotem, potasem, wapniem przekracza niekiedy zawartości tych składników polecane do dokarmiania roślin. Owszem nawozy wieloskładnikowe można stosować - ich aplikacja jest łatwiejsza, gdyż wykorzystując jeden nawóz wprowadza się wiele składników do pożywki - ale staranie dobierając formułę, by nie przekroczyć stężeń polecanych, a niekiedy nawet dopuszczalnych (progu tolerancji rośliny). Znacznie łatwiejsze jest zbilansowanie pożywek przy użyciu nawozów pojedynczych i kompleksowych. Niepoprawne dobranie nawozów do konkretnej wody i uprawy skutkować może wystąpieniem na roślinach objawów deficytów. Na skutek złego zbilansowania składników pokarmowych dojść może do antagonizmów zachodzących między nimi i blokowania ich pobierania. Przykładowo nadmierne stężenie manganu w pożywce powodować może zablokowanie lub ograniczenie pobierania fosforu, magnezu czy też żelaza.


Objawy niedoboru składników

Niewłaściwe żywienie roślin azotem wpływać może na wystąpieniem szeregu stosunkowo charakterystycznych objawów deficytu tego składnika: zahamowania wzrostu roślin, obfitego ich kwitnienia - np. u pomidora przy jednoczesnym bardzo słabym wiązaniu owoców na kolejnych gronach. Równocześnie przyspieszone zostaje dojrzewanie już zawiązanych owoców. Liście - początkowo dolne, gdy niewłaściwe żywienie roślin trwa od stosunkowo krótkiego czasu - żółkną, a ogonki liściowe wyrastać mogą pod kątem ostrym do łodygi. Z czasem, gdy błędy żywieniowe nie są korygowane - zmiany obejmować mogą również młodsze części roślin. Niedostateczne odżywienie roślin fosforem powoduje z kolei bardzo charakterystyczną chlorozę fioletową liści, występującą na starszych częściach roślin. W sytuacji początkowego niedoboru tego składnika drobnieją liście, rośliny słabiej kwitną i zawiązują owoce; dodatkowo pojawić się może zamieranie liści, postępujące od ich wierzchołka. Z kolei niedobór potasu objawia się postępującymi nekrozami brzeżnymi - w początkowym okresie występującymi na dolnych częściach roślin - a dodatkowo nierównomiernym wybarwieniem owoców i załamywaniem się gron kwiatowych. Przy niedostatecznym odżywieniu roślin potasem, mają one tendencję do szybszego więdnięcia i utraty turgoru. Objawy niedoboru magnezu objawiają się w postaci bardzo charakterystycznej chlorozy międzyżyłkowej na liściach. Z czasem pojawić się może tendencja do zrzucania liści starszych. Obejmuje ona blaszkę liściową, a nerwy zostają zielone. Objawy niedoboru magnezu w pierwszej kolejności występują na liściach starszych, gdyż składnik ten jest przemieszczany do liści młodszych. Wapń jest składnikiem bardzo trudno translokowanym z liści do owoców. Niedobory tego składnika ukazują się na dolnych liściach w postaci żółknięcia ich obrzeży, a także zamieranie i gnicia kwiatów. Zwykle występuje też zahamowanie rozwoju wierzchołka wzrostu roślin. W skrajnym przypadku może wystąpić sucha zgnilizna wierzchołków owoców - jednak zwykle jej przyczyną są trudności z przemieszczaniem wapnia w roślinie, a nie niedostateczne odżywienie nim roślin. Niedobór wapnia objawiać się może śluzowaceniem korzeni oraz deformacjami młodych liści, które z czasem ulegać mogą haczykowatemu wygięciu.

W uprawach produkcyjnych dość rzadko spotyka się niedobory cynku, miedzi i molibdenu - a zdecydowanie częściej żelaza, manganu i boru. Niedostateczne odżywienie roślin żelazem objawia się w postaci charakterystycznej cytrynowej chlorozy części wierzchołkowych roślin, a niekiedy nawet ich wybieleniem. Występuje zahamowanie wzrostu roślin, ich słabsze kwitnienie i zawiązywanie owoców. Niedoborom tego składnika sprzyja nadmierna wilgotność, wahania temperatury oraz wysoka zawartość azotu, wapnia i manganu w podłożu. Niedobory manganu występują na roślinie na jej częściach środkowych i wierzchołkowych. Na liściach powstaje wtedy chloroza międzyżyłkowa; zaobserwować można ich marmurkowatość. Z czasem wystąpić może także brązowienie i opadanie pąków kwiatowych i zawiązków owoców. Niedostateczne odżywienie roślin borem objawia się w postaci deformacji i zamierania wierzchołka wzrostu. Pojawiać się mogą przebarwienia na owocach, a także żółknięcie i pękanie starszych liści.

Objawy deficytu składników na roślinach powodować mogą również nadmierne przenawożenie składnikami antagonistycznymi, a poza tym niekiedy warunki klimatyczne panujące w czasie uprawy roślin.


dr inż. Tomasz Kleiber, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.