Aktualności
W 2010 roku łączna produkcja świeżych warzyw na świecie, włączając w tę wielkość melony, wyniosła według najnowszych danych FAO 876,6 mln ton, przy całkowitej powierzchni upraw wynoszącej 52,67 mln ha. Dla porównania rok wcześniej produkcja ta była wyższa o nieco ponad 4% wyniosła odpowiednio 914,7 mln ton, a powierzchnia upraw 53,28 mln ha.
Największe ilości warzyw na świecie zbierane są od lat w Azji - około 700,0 mln ton rocznie, z największym producentem tego regionu są Chiny, gdzie średnioroczne zbiory oscylują w granicach 500,0 mln ton. W roku 201 łączna produkcja warzyw w Azji wyniosła ponad 653,0 mln ton, z czego 417,0 mln ton stanowiła sama produkcja w Chinach. Poza krajami azjatyckimi, znaczącym producentem jest Europa, ze zbiorami warzyw na poziomie 90,0 - 100,0 mln ton, w tym zbiory w państwach unijnych stanowią około 60% tej wielkości. W roku 2010 europejska produkcja warzyw osiągnęła wielkość 87,8 mln ton. Produkcja warzyw w Afryce w roku 2010 była na poziomie około 62,0 mln ton, a w Ameryce Północnej i Centralnej oraz Ameryce Południowej w sumie około 73,1 mln ton. W 2010 roku największym producentem warzyw były ponownie Chiny, które swą pozycję lidera światowych producentów utrzymują ju? od kilku lat. Produkcja w tym kraju stanowiła dokładnie niemal 47% całkowitych zbiorów warzyw na świecie, osiągając wolumen niemal 417,0 mln ton wobec 457,6 mln ton przed rokiem. Drugim producentem świeżych warzyw na świecie są Indie, z wynikiem 96,2 mln ton. W pierwszej dziesiątce największych światowych producentów od wielu lat znajdują się równie? kraje takie jak: Stany Zjednoczone ze zbiorami z roku 2010 na poziomie niecałych 38,0 mln ton, Turcja 22,2 mln ton, Egipt 17,9 mln ton, Iran 15,1 mln,ton, Włochy 13,0 mln ton, Hiszpania 12,6 mln ton oraz Rosja niecałe 12,1 mln ton.
Pod względem produktowym największą grupę liczoną za pomocą wolumenu zbiorów stanowią ziemniaki z wynikiem na poziomie ponad 324,0 mln ton - jednak te zostały szczegółowo omówione poniżej jako osobna grupa produktowa. Spośród wszystkich pozostałych warzyw najwięcej corocznie zbieranych jest pomidorów, w 2010 roku ponad 145,6 mln ton. Kolejne miejsca na liście globalnej produkcji zajęła cebula, której zbiory przekroczyły 74,2 mln ton, warzywa kapustne - produkcja na poziomie ponad 58,0 mln ton, a następnie ogórki sałatkowe - niecałe 57,6 mln ton, nieco ponad 41,8 mln ton bakłażany, 33,6 mln ton marchew, ponad 27,5 mln ton papryka słodka oraz 25,0 mln ton melony, 23,6 mln ton sałaty i endywia oraz ponad 22,0 mln ton dynie i pozostałe kabaczki.
Według danych FAO, w 2010 roku produkcja warzyw we wszystkich krajach unijnych wyniosła ponad 60,0 mln ton wobec niecałych 64,5 mln ton rok wcześniej. Tym samym w 2010 roku mieliśmy do czynienia z ponad 5% spadkiem zbiorów warzyw w krajach członkowskich. W unijnych zbiorach bezapelacyjne pierwsze miejsce od lat zajmują pomidory, których coroczny wolumen produkcji przekracza w ostatnich latach 16,0 -18,0 mln ton, a w roku 2010 było to niecałe 17,0 mln ton. Znaczące w produkcji są ponadto cebula - ponad 5,5 mln ton, kapusta biała i czerwona - 5,2 mln ton oraz marchew - ponad 5,1 mln ton i sałaty i endywia z wynikiem ponad 3,0 mln ton.
Natomiast w minionym 2011 roku zbiory warzyw w unijnej "27" utrzymały się niemal na identycznym co w roku 2010 poziomie i wyniosły 60,5 mln ton, ponadto taka sama ilość prognozowana jest na rok 2012. Ze wspomnianej wielkości w roku 2011 około 48,6 mln ton to produkcja w unijnej "15> a pozostałe 11,9 mln ton w unijnej "12". W bieżącym, 2012 roku zbiory w 15 państwach wspólnotowych pozostaną na niezmienionym poziomie, nieznacznie mniej - 11,5 mln ton zostanie jednak prawdopodobnie zebrane w pozostałych 12 krajach Unii Europejskiej. Najwięcej przed rokiem zebrane zostały jak zawsze pomidorów 16,2 mln ton oraz cebuli 6,2 mln ton, marchwi 5,3 mln ton oraz 3,6 mln ton białej kapusty, po około 2,5 mln ton sałaty, ogórków oraz kalafiorów. Największym producentem warzyw w Unii są od lat Włosi - z ubiegłorocznym wynikiem 12,5 mln ton oraz Hiszpanie 11,1 mln ton. Ponadto na trzecim miejscu pod względem wolumenu zbiorów przed rokiem uplasowała się Francja 5,6 mln ton, a na czwartym Polska ze zbiorami wynoszącymi 5,2mln ton. Sporo warzyw zebrano równie? w Holandii 4,7 mln ton oraz w Niemczech 3,6 mln ton i Grecji 3,4 mln ton.
Źródło: FAMMU/FAPA Światowy rynek warzyw i owoców - opracowanie sygnalne
