Reklama
Grafika reklamowa nr 273 Grafika reklamowa nr 273
Reklama
Grafika reklamowa nr 275
Reklama
Grafika reklamowa nr 277 Grafika reklamowa nr 277
Reklama
Grafika reklamowa nr 274
Reklama
Grafika reklamowa nr 276
Reklama
Grafika reklamowa nr 272
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Uciążliwa bakteryjna cętkowatość pomidora

Aktualności

2013-07-15 20:05
W tym sezonie plantatorzy pomidorów w wielu miejscach naszego kraju odnotowują straty z powodu infekcji bakteryjnych. Sprawcą zaistniałych kłopotów jest bakteria Pseudomonas syringae powodująca bakteryjną cętkowatość pomidora.

W tym sezonie plantatorzy pomidorów w wielu miejscach naszego kraju odnotowują straty z powodu infekcji bakteryjnych. Sprawcą zaistniałych kłopotów jest bakteria Pseudomonas syringae powodująca bakteryjną cętkowatość pomidora.

Typowymi objawami bakteryjnej cętkowatości pomidora są brązowe lub czarne plamy wielkości 0,5-2 mm rozwijające się w miejscach infekcji. Plamy liści mogą stać się powiększone i zlewać powodując ich zamieranie. Martwica zwykle występuje na liściach, ale może pojawić się na łodygach roślin, kwiatach, pąkach kwiatowych oraz owocach.

Objawy bakteryjnej cętkowatości pomidora na liściach i na pędach (fot. poniżej)

Przetrwanie i rozprzestrzenianie

Bakteryjnej cętkowatości pomidora sprzyjają umiarkowana temperatura (około 20 stopni Celsjusza) i wilgotne warunki środowiskowe. Bakterie rozprzestrzeniają się mechanicznie podczas prac pielęgnacyjnych i przez wiatr z kroplami wody podczas opadów deszczu. Okres deszczowej pogody, a następnie pochmurny i chłodny dzień, zwiększa ryzyko wystąpienia choroby. Innym ważnym czynnikiem w epidemiologii bakteryjnej cętkowatości pomidora są źródła choroby. Warto pamiętać, że najczęściej są to resztki roślinne pozostawione w glebie oraz porażone nasiona.

Profilaktyka i zwalczanie

Jakie praktyki mogą ograniczyć rozprzestrzenianie się i nasilenie choroby? Jest ich kilka. Można dążyć do zminimalizowania wilgotność liści i unikać wykonywania prac polowych, gdy liście są mokre. W tym okresie rozwoju roślin, tzn. gdy już zawiązane są pierwsze owoce, na wilgotność liści można wpływać poprzez przemyślane nawadnianie plantacji. Warto także zwrócić uwagę, jak w tym roku sprawdza się zastosowane zagęszczenie roślin na plantacji. Jeżeli uprawiana odmiana jest intensywnie rosnąca w przyszłym sezonie warto rozważyć mniejsze zagęszczenie roślin na jednostce powierzchni.

Niestety aktualnie żadne środki chemiczne nie są zarejestrowane specjalnie do zwalczania sprawcy bakteryjnej cętkowatości pomidora. W publikacjach naukowych można znaleźć informacje, które wskazują, że w zapobieganiu tej chorobie w okresach sprzyjających rozwojowi sprawcy sprawdzają się preparaty oparte na miedzi w połączeniu ze środkami zawierającymi substancję aktywną mankozeb.

Niektórzy producenci na świecie donoszą pewne sukcesy w ograniczeniu P. syringae przy pomocy bakteriofagów, ale metoda ta wymaga pobierania próbek i dobór odpowiednich szczepów bakteriofagów dla populacji bakterii obecnych na plantacji. Badania prowadzone w niektórych krajach pokazują, że również fosforyn potasu może zapewnić pewną kontrolę populacji patogenu.


Źródło: R. Solarski

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.