Aktualności

Ukraina: produkcja warzyw. Kraj silny powierzchnią warzyw ale jeszcze wątły wydajnością z ha
Produkcja warzyw na Ukrainie to już prawie 9,5 mln ton a w Polsce ok. 4,6 mln ton. Przy czym wydajności uzyskiwane w Polsce z hektara są dużo wyższe niż u naszych sąsiadów na wschodzie - my zbieramy statystycznie ok. 25 t/ha cebuli czy ziemniaków prawie 30 t z ha a na Ukrainie jest to niecałe 18 ton (cebula) i 17 ton/ha (ziemniak).
W sezonie 2017 ukraińscy producenci zbierali mniej warzyw w porównaniu z rokiem 2016, donosi Fruit-Inform, opierając się na danych prasowych Ministerstwa Polityki Agrarnej i Żywności Ukrainy. Według danych Służby Statystycznej Ukrainy w 2017 r. kraj wyprodukował 9,3 mln ton warzyw. Dla porównania, rok wcześniej było to 9,41 mln ton. Eksperci wskazali, że całkowita powierzchnia produkcyjna warzyw osiągnęła poziom 446 300 ha, przy średniej wydajności 20,1 tony na ha.
Ukraina silna powierzchnią ale jeszcze wątła wydajnością z ha
Urzędnicy szacują, że Ukraina zebrała 8,7 mln ton warzyw w polu z powierzchni produkcyjnej 440 300 ha. W konsekwencji udział tego segmentu stanowił 94% całkowitej produkcji warzyw. Natomiast całkowita produkcja warzyw szklarniowych wyniosła 560 000 ton. Powierzchnia uprawy oszacowana została na 6000 hektarów.
Struktura produkcji wygląda następująco:
- Kapusta głowiasta biała: produkcja 1,6 mln ton z 63 700 ha (średnia wydajność - 25,9 ton/ha);
- Pomidory: 2,26 mln ton z 74 200 ha (średnia wydajność - 30,1 tony/ha);
- Cebula: 0,97 mln ton z 54,700 ha (średnia wydajność - 17,8 tony/ha);
- Marchew: 883 000 ton z 42 700 ha (średnia wydajność - 19,5 tony/ha);
- Burak ćwikłowy: 837 000 ton z 38 400 ha (średnia wydajność - 21,6 tony/ha).
Najważniejszymi regionami produkującymi warzywa na Ukrainie są tradycyjnie: obwód chersoński (1,26 mln ton), obwód dniepropetrowski (0,7 mln ton), obwód charkowski (0,69 mln ton), obwód kijowski (0,57 mln ton), obwód mikołajowski (0,55 mln ton) i obwód lwowski (0,51 mln ton).
Polska produkcja warzyw dużo niższa jak na Ukrainie
Dla kontrastu podam, że w Polsce łączną produkcję (odmian wczesnych i późnych) warzyw gruntowych w 2017 r. GUS oszacował na blisko 4,6 mln t, tj. na poziomie zbliżonym do roku 2016. Ubiegłoroczne zbiory kapusty szacuje się na ponad 1 mln t, a kalafiorów na 238 tys. t. Produkcję cebuli ocenia się na poziomie 667 tys. t. Zbiory marchwi zostały wyszacowane na około 827 tys. t, natomiast buraków ćwikłowych na ok. 336 tys. t. Produkcja ogórków została oceniona na 249 tys. t, a pomidorów na blisko 255 tys. t. Zbiory pozostałych gatunków warzyw łącznie oszacowano na poziomie nieco wyższym niż w szacunku przedwynikowym, a także wyższym niż zbiory 2016, tj. na około 1 mln t, przy czym z roku na rok systematycznie zwiększa się powierzchnia uprawy warzyw z grupy pozostałe, a produkcja niektórych gatunków z tej grupy nabiera istotnego znaczenia.
Ziemniaki - Ukraina kontra Polska
W przypadku ziemniaków produkcja na Ukrainie w 2017 r. wyniosła 22,2 mln ton, przy średniej wydajności 16,8 tony/ha. Powierzchnia produkcyjna ziemniaków na Ukrainie to aż 1,3 mln ton. A jak wyglądają te dane w Polsce? Otóż powierzchnia uprawy ziemniaków w naszym kraju w 2017 r. wyniosła ponad 0,3 mln ha. Szacuje się, że plony ziemniaków w minionym roku wyniosły 289 dt/ha i były większe od ubiegłorocznych o ok. 4 dt/ha, tj. o 1%. W Polsce wyprodukowano ok. 9,5 mln t, tj. o 7% więcej od zbiorów w sezonie 2016 i dużo mniej od produkcji na Ukrainie.
MB/ Fruit-Inform