Ochrona

W bieżącym sezonie bardzo licznie występuje śmietka kapuściana. Producenci przekazują nam, że w rejonie Krakowa na Mazowszu czy okolicy Bydgoszczy na korzeniach kapust, kalafiora czy brokułu niekiedy jest kilkanaście larw.
Lustrując plantacje warto zwrócić uwagę na wigor roślin. W miejscach placowej utraty jędrności roślin warto przyjrzeć się korzeniom, bowiem larwy pierwszego pokolenia śmietki kapuścianej żerują przede wszystkim na częściach podziemnych roślin Uszkodzone rośliny są pozbawione bocznych korzeni, a na korzeniu palowym widoczne są płytkie korytarze. Uszkodzone rośliny słabo rosną, więdną, żółkną, można je łatwo wyciągnąć z ziemi. Silnie porażone rośliny zamierają.
Larwy śmietki uszkadzające korzeń
Okrywa z agrowłókniny znacznie ogranicza populację śmietki, ale każde jej uszkodzenie to miejsce dostępu dla szkodnika
Roślina uszkadzana przez śmietkę na kujawskiej plantacji
Warto wiedzieć, że dorosła śmietka kapuściana to szara muchówka pokryta czarnymi szczecinkami. Larwa jest brudnobiała, beznoga, długości do 7 mm. Jajo białe, długości do 1,2 mm. Bobówka dochodzi do 6 mm i jest koloru brunatnego.
Koło Krakowa populacja śmietki kapuścianej jest bardzo duża w sezonie 2018
Jedna mucha może złożyć do 120 jaj, a wylęg larw następuje na koniec kwietnia i w maju. Dorosłe muchówki drugiego pokolenia pojawiają się pod koniec czerwca, a larwy w lipcu. Muchówki trzeciego pokolenia w sierpniu, a larwy żerują we wrześniu i październiku.
Marcin Bartczak
Zdjęcia: Emilia Majewska, Wojciech Kopeć (Yara Poland), Dawid K.