Aktualności

Nowości odmianowe z oferty Syngenta rekomendowane dla segmentu przetwórstwa, nowoczesne rozwiązania zbioru surowca do przetwórstwa, aspekty żywienia i ochrony roślin a także kwestia jakości rozsady a jakości surowca finalnego zostały szczegółowo omówione w Janowie Podlaskim.
W styczniu z inicjatywy firm Syngenta, Agrowiec, Bio Agris, GPR Krasoń oraz Grupa Mularski w Zamku Biskupim w Janowie Podlaskim odbyło się XXI spotkanie z przedstawicielami branży przetwórczej. Podczas potkania zwrócono uwagę na nowości odmianowe z oferty Syngenta rekomendowane dla segmentu przetwórstwa, nowoczesne rozwiązania zbioru surowca do przetwórstwa, aspekty żywienia i ochrony roślin a także kwestia jakości rozsady a jakości surowca finalnego. Korzystając z okazji spytaliśmy obecnego na spotkaniu Tomasza Górskiego, Commercial Unit Manager Vegetable Seeds BU, odpowiedzialnego w Syngenta za Polskę, kraje bałtyckie, Czechy i Słowację, jakie są aktualne cele Syngenta w hodowli odmian warzyw.
Stawiamy na innowacje! Na świecie firma zajmuje pierwszą pozycję w sprzedaży nasion kapustnych, dyniowatych i kukurydzy cukrowej, a drugą w nasionach pomidora i słodkiej papryki. Na polskim rynku Syngenta przoduje w sprzedaży nasion papryki, kukurydzy cukrowej, brokułu i kalafiora, a dzięki zaawansowanej hodowli może poszczycić się miedzy innymi jedynymi na lokalnym rynku odmianami odpornymi na kiłę kapusty. „Dziś, jeszcze bardziej niż kiedykolwiek, koncentrujemy się na wprowadzaniu innowacji, aby sprostać społecznemu zapotrzebowaniu na smaczne, pożywne i wysokiej jakości warzywa dostępne przez cały rok – Tomasz Górski.
Opracowując nowe odmiany, Syngenta nie tylko przywiązuje wagę do dobrego smaku, jakości, trwałości i odporności warzyw na choroby, szkodniki i warunki pogodowe, ale także do większego plonu, łatwego zbioru, mycia, przetwarzania i pakowania. Warto wiedzieć, że seria odmian kapust Champion team doskonale radzi sobie podczas suszy. Z kolei odpornością na wszystkie 36 ras mączniaka rzekomego charakteryzują się nowo wprowadzane odmiany sałat, w tym Ice Circle i Ice Music. Kolejną innowacyjną propozycją jest kalarepa Fonda F1, która jako pierwsza na rynku posiada odporność na kiłę kapusty, a także cukinia Zefiros F1, która również jako pierwsza posiada odporność na 4 wirusy. Oprócz presji chorób, szkodników i zmian klimatycznych, w niektórych rejonach świata rolników dotyka problem braku siły roboczej. Odpowiedzią hodowców jest mechanizacja rolnictwa, a w konsekwencji tworzenie odmian pod zbiór mechaniczny, np. kapusty Torreador F1 i Storidor F1 – mówił Tomasz Górski.
Na XXI Spotkaniu z Przemysłem Przetwórczym Zbigniew Chuchnowski, w Syngenta odpowiedzialny za współpracę z przemysłem akcentował, że: najważniejsze cele inwestycji w zrównoważony rozwój rolnictwa ogłoszone przez Syngenta, to zwiększenie jakość i wartości odżywczej żywności; poprawa odporności i dostosowanie do zmian klimatu; ograniczenie nakładów pracy w polu podczas uprawy, wydłużenie okresu trwałości a przez to przyczynianie się do ograniczenia marnotrawienia żywności. Nowe odmiany np. kalafiora, brokułu, kukurydzy cukrowej, pomidora gruntowego, sałat czy fasoli są odpowiedzią Syngenta oczekiwaną przez Producentów i Konsumentów warzyw.
Również Zbigniewa Chuchnowskiego poprosiliśmy o krótki wywiad dla Państwa. Nacisk położyliśmy w nim na ofertę odmianową warzyw dla przemysłu, szczególnie na wprowadzane przez Syngenta nowości do tego segmentu.
Marcin Bartczak (e-warzywnictwo.pl): Fasola to istotny gatunek w segmencie przetwórczym. Jakie nowości przygotowali Państwo dla producentów tego warzywa?
Zbigniew Chuchnowski (Z.Ch.): W trudnym roku 2019 zakłady zakupiły o 5% więcej surowca niż przed rokiem powodem tego było zlokalizowanie produkcji na polach z możliwością nawadniania, jak również właściwy dobór odmian. Firma Syngenta poszerza gamę odmian tego gatunku; do super standardów – Opportune, Momentum, które sprawdziły się w trudnych sezonach, dołącza Outlaw. Wyróżnia go zbalansowany wzrost wegetatywno-generatywny, wysoka zdolność zawiązania strąków nawet w wysokich temperaturach, jeszcze mniejsza podatność na wyleganie pod wpływem silnego obłożenia strąkami oraz długie okno zbiorcze. Generalnie Outlaw, to bardzo wysoki plon w każdych warunkach.
Ponadto uwagę zwrócę na naszą nowość w segmencie fine o nazwie Escadron. Escadron, to odmiana wczesna na zbiór główny lub poplon z niezwykle stabilną wielkością równomiernie dorastających strąków. Wdrożenia w naszym kraju pokazały, że daje wysokiej jakości surowiec na całe i cięte strąki. Plon handlowy dorównuje odmianom z segmentu mid large.
M.B.: A jakie nowości kukurydziane na sezon 2020 od Syngenta?
Z.Ch.: W obszarze kukurydzy cukrowej jeszcze bardziej umocniliśmy swoją silną pozycję na rynku. Bowiem firma Syngenta przejęła działającą na rynku amerykańskim od 1917 r. firmę Abbott & Cobb. To strategiczne przejęcie dla działu nasion roślin warzywnych Syngenta, które zapewniło nam dostęp do nowej genetyki oraz odmian wcześnie dojrzewających. Bardzo dobrym przykładem tego jest odmiana 6800, najwcześniejsza odmiana na świeży rynek i do przetwórstwa. Pewność plonu nawet w niekorzystnych warunkach daje odmiana 007R z hodowli Abbott & Cobb, natomiast 3590 MR, to odmiana wyhodowana w nowej technologii, której rośliny do końca produkcji pozostają w dobrej kondycji i nie mają tendencji do starzenia się.
Warto pamiętać, że czołową trójką Syngenta, nie mających sobie równych na różne terminy uprawy z różnym przeznaczeniem z segmentu odmian wczesnych są Strongstar F1, GSS 5649 F1 oraz GSS 3071 F1. Bardzo dużym zainteresowaniem wśród producentów cieszy się Tyson oraz Overland. Tyson to najodporniejsza odmiana Syngenta na stresowe warunki uprawy. Buduje ona bardzo duży plon nawet w niesprzyjających warunkach. Overland, to uniwersalność – zarówno na świeży rynek jak i dla przetwórstwa w dalszym ciągu jedna z podstawowych odmian w produkcji.
M.B.: Przetwórstwo to silna pozycja grochu; co w tym gatunku wdraża Syngenta?
Z.Ch.: Szerokie portfolio odmian Syngenta w różnych typach i segmentach pozwala zabezpieczyć produkcję grochu na cały sezon. Z nowości polecam Eldorado. To uzupełnienie w segmencie odmian bardzo wczesnych (Avola +1). Dobry wigor roślin, odporność na mączniaka rzekomego, równomierne dojrzewanie, wyrównany kalibraż ziarna to zalety, które mam nadzieję docenią Producenci i zakłady przetwórcze. Producentom grochu na północy naszego kraju polecę też Idalgo oraz Saltingo, dwie bliźniacze odmiany z segmentu wczesnych, stabilne w plonowaniu oraz łatwe do zbioru. Naszą nowością jest też Kengo, wyróżnia się plonem i jego jakością.
M.B.: Uważa Pan, że uprawa kalafiora do przetwórstwa na zbiór latem jest możliwa w naszym kraju i może być opłacalna?
Z. Ch.:Tak. Jest możliwa dzięki naszym odmianom Guideline F1, Lecanu F1 oraz Almagro F1. Z naszych obserwacji wynika, że wytrzymują największe upały.
Z kolei do zbioru jesienią podstawowe odmiany, które powinny się znaleźć w doborze w każdym gospodarstwie czy zakładzie przetwórczym to, Gohan F1,Cabral F1 oraz David F1 ze względu na swoją jakość ścisłej różyczki i wysoki plon, a szczególnie za to że dość łatwo można zaplanować produkcję i w dużym stopniu zabezpieczyć dostawy surowca niwelując okresowe jego braki spowodowane niekorzystnym przebiegiem pogody. Do grona tych odmian dołącza nowa odmiana JavaF1, która doskonale wpasowuje się z jeszcze wyższym plonem i doskonałą jakością do zbioru już od września, co pozwala jeszcze łatwiej zaplanować produkcję i uzyskać wysokie plony. A dla zainteresowanych kuzynem kalafiora czyli brokułem powiem krótko, że nowością Syngenta jest odmiana Bruki F1. Z naszych doświadczeń, jak również z obserwacji rolników wynika, że doskonale sprawdza się na produkcję jesienną i daje wysoki plon całkowity oraz wysoki uzysk różyczek już od początku września
Marcin Bartczak
Zdjęcia: firmowe