Aktualności

Sałata, to coraz powszechniej uprawiane w naszym kraju warzywo. Szacunkowe dane wskazują na produkcję sałat na około 1500 ha. Tradycyjną masłówkę wypierają inne typy. Popularną sałatą jest lodowa, ale także np.: liściowa, rzymska, dębolistna. Produkcja sałat staje się bardzo profesjonalna i skoncentrowana. Przykładowo w powiecie bełchatowskim, w gospodarstwie Damiana aktualnie rozpoczęły się zbiory sałaty lodowej. Jej produkcja na jesienny zbiór, to aż pół miliona sztuk.
W gospodarstwie sadzenie tej dużej liczby rozsady rozpoczęte było ok. 20 lipca i trwało do 15 sierpnia. Rozsadę sadzono rzutami co tydzień, co pozwala rozłożyć zbiór w czasie i umożliwia dostarczenie odbiorcy świeżego, dobrej jakości towaru, mówił Damian. W cyklu na jesienny zbiór do produkcji sałaty lodowej wykorzystuje się głównie dwie odmiany: Gondar oraz Templin. Główki trafiają do sieci sklepów wielkopowierzchniowych.
Cena uzależniona jest m.in. od sposobu przygotowania sałaty - np. czy producent musi zakupić karton czy otrzymuje opakowanie od odbiorcy. W bieżącym sezonie, ze względu na trudne warunki pogodowe jest dość duże zainteresowanie sałatą lodową a oferowane ceny dość korzystne. Na giełdach hurtowych cena jednej sztuki sałaty lodowej to ok. 2,70-3 zł.
Marcin Bartczak
Zdjęcia: Damian




