We wrześniu 2017 r. w skupie z przeznaczeniem do konsumpcji bezpośredniej obniżyły się ceny marchwi (o 12%), pietruszki (o 31%), cebuli (o 16%), buraków ćwikłowych (o 19%).
Jak wskazuje analiza danych zaprezentowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w dniach od 21 do 31 sierpnia 2017 roku średnia cena ziemniaków w Polsce w stosunku do notowań sprzed tygodnia wzrosła.
Bakłażany, bób, fasola szparagowa, pomidory spod osłon, natka i koperek notują na rynku hurtowym w Broniszach niższe ceny w porównaniu do cen sprzed roku.
Jak wskazuje analiza danych zaprezentowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w dniach od 10 do 20 lipca 2017 roku średnia cena ziemniaków w Polsce w stosunku do notowań sprzed tygodnia wzrosła.
W kwietniu 2017 r., w porównaniu z marcem br., w skupie na rynek produktów świeżych, wyższe były ceny marchwi (o 2%) i pieczarek (o 3%), a niższe ceny kapusty białej (o 2%) i buraków ćwikłowych (o 8%).
W dniu 21 marca 2017 roku, ceny większości warzyw w Polsce pozostały niezmienne. Jedynie cena ziemniaków zmalała, a ceny marchwi i buraków czerwonych wzrosły.
Ceny towarów i usług konsumpcyjnych, według eksperymentalnego szybkiego szacunku, w marcu 2017 r. w stosunku do poprzedniego miesiąca obniżyły się o 0,1 proc., a w porównaniu z analogicznym miesiącem ub. roku wzrosły o 2,0 proc.
Ostatnie notowania cebuli na holenderskich giełdach w Emmeloord, Goes, Leeuwarden oraz Central Lake pokazują, jak trudny jest to sezon dla producentów tego warzyw. Cena cebuli po przechowywaniu na szokująco niskim poziomie 5 eurocentów/kg.
W styczniu i na początku lutego utrzymywał się silny wzrost cen warzyw importowanych związany ze znaczącymi stratami mrozowymi na południu Europy. Obecnie obserwowane jest wygasanie tego efektu.
Kalafiory, kosztują teraz od 3,70 do 5,60 zł za szt, spadek o 15% w porównaniu do cen sprzed roku. O tyle samo staniała papryka kolorowa, która w ofercie hurtowej kosztuje od 9,6 zł do 11,00 zł za kg.
W styczniu 2017 r., w porównaniu z grudniem ub.r., w skupie na rynku produktów świeżych wyższe były ceny cebuli białej (o 31 proc.), pieczarek i marchwi (po 8 proc.) oraz kapusty białej (o 7 proc.).
W dniu 14 lutego 2017 roku ceny większości warzyw w Polsce pozostały niezmienne. Jedynie ceny marchwi wzrosły, a ceny pieczarek i buraków czerwonych zmalały.
Ceny większości produktów rolnych w skupie oraz na targowiskach w styczniu 2017 r. wzrosły, z czego najbardziej podrożały ziemniaki; najwięcej potaniał drób - poinformował w GUS.
W grudniu 2016 r., w porównaniu z listopadem br., w skupie na rynku produktów świeżych wyższe były ceny skupu kapusty białej (o 12 proc.) i pieczarek (o 2 proc.), a obniżyły się cebuli i marchwi (po 2 proc.).
Ostry atak zimy w Hiszpanii i Włoszech spowodował spore straty u producentów w tych krajach. Skutek dla polskiego importu taki, że zmniejszyła się podaż importowanych warzyw i ceny rekordowo wzrosły.
Mroźna pogoda we Włoszech oraz powodzie w Hiszpanii zniszczyły część uprawianych tam warzyw. Te kraje to zimowy warzywnik północnej Europy. Problemy z dostawami i wzrost cen już martwią Brytyjczyków.
Tańsze będą warzywa - klient średnio zapłaci o około 5 proc. mniej niż przed rokiem. W szczególności niższe będą ceny detaliczne marchwi, cebuli, buraków i ziemniaków w przypadku których spadki cen mogą sięgać nawet kilkunastu procent.
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.