Aktualności
2011-07-23 10:33
W minionym roku łącznie wszystkie kraje unijne wyeksportowały do Rosji 1,140 mln ton warzyw świeżych wobec 679,0 tys. ton w roku 2009.

W minionym roku łącznie wszystkie kraje unijne wyeksportowały do Rosji 1,140 mln ton warzyw świeżych wobec 679,0 tys. ton w roku 2009. Wartość ubiegłorocznego eksportu opiewała na sumę 595,8 mln euro wobec 369,8 mln euro rok wcześniej. Największym eksporterem świeżych warzyw do Rosji pozostaje od lat Holandia z ubiegłorocznymi dostawami na poziomie niecałych 508,0 tys. ton (300,0 tys. ton w roku 2009). Na kolejnym miejscu wśród liczących się eksporterów znalazła się Litwa - ponad 151,0 tys. ton świeżych warzyw oraz Polska z wynikiem niecałych 120,0 tys. ton oraz Belgia - ponad 86,0 tys. ton i Niemcy - 56,0 tys. ton.
Źródło: FAMMU/FAPA
e-warzywnictwo.pl