Aktualności
2014-12-09 14:06
Z wyprodukowanego 1,31 mln ton cebuli w Holandii w 2014 r., dotychczas sprzedano tylko 33 procent. Pozostały towar czeka na poprawę ceny, która niestety w ostatnim okresie spada.

Jak podają agencje monitorujące holenderski rynek rolny, w połowie listopada br. zapasy cebuli w Holandii są bardzo duże. Z analizy rynku wynika, ze tylko 33 procent z całkowitej ilości wyprodukowanej cebuli została zagospodarowana do 46 tygodnia 2014 r. W porównaniu z minionymi latami jest to o kilka punktów procentowych niższe zużycie, ponieważ w 2013 wynosiło 38,10 procent a w 2012 35,19 procent.
Ogólnie w tegorocznym sezonie wolumen eksportu cebuli do 44 tygodnia wyniósł aż 377 tys. ton, tj. 93 000 ton więcej niż w roku ubiegłym. Specjaliści podkreślają jednak, że w poprzednim sezonie sprzedaż towaru rozpoczęto 3 tygodnie później.
Nastrój na holenderskim rynku cebuli w 46 tygodniu b(początek grudnia) niestety był gorszy niż w poprzednim tygodniu. Na koniec listopada za towar luzem z przechowalni oferowano 0,09 euro/kg a w pierwszych dniach grudnia cena wynosiła 0,08 euro/kg. Przy czym na aukcjach zdarzały się też licytacje, w których dno było na poziomie 0,06 euro/kg. Powodem spadku cen jest m.in. nasycenie tym warzywem rynku w Senegalu, który wcześniej był kluczowym odbiorcom holenderskiej cebuli.
Eksporterzy sugerują, że z tego powodu presja na obniżenie cen cebuli może rosnąć w kolejnych tygodniach.
R. Solarski
e-warzywnictwo.pl