Aktualności
Naukowcy z Uniwersytetu w Siedlcach testują uprawy ziemniaków o fioletowym, różowym i czerwonym miąższu. Te innowacyjne odmiany mogą przynieść korzyści ekologiczne i ekonomiczne, a także stać się polską odpowiedzią na trend superfoods.

Naukowcy z Uniwersytetu w Siedlcach prowadzą badania nad ziemniakami o fioletowym, różowym i czerwonym miąższu. Te barwne odmiany są bogate w antocyjany i polifenole, które mają właściwości antyoksydacyjne. Jak podaje komunikat uczelni, mogą one poprawiać elastyczność naczyń krwionośnych i stabilizować poziom cukru we krwi.
Przeniesieniem upraw kolejnych, kolorowych odmian ziemniaków na polski grunt zajęli się naukowcy z Uniwersytetu w Siedlcach (UwS) – poinformowała uczelnia w komunikacie nadesłanym w środę do PAP. W Rolniczej Stacji Doświadczalnej im. prof. Feliksa Ceglarka w Zawadach zespół badaczy z Instytutu Rolnictwa i Ogrodnictwa, Wydziału Nauk Rolniczych UwS bada możliwości uprawy nad Wisłą ziemniaków o fioletowym, czerwonym i różowym miąższu.
Naukowcy z Siedlec poszukują odpowiedniej technologii upraw dostosowanej do polskich warunków klimatycznych i glebowych. W badaniach wykorzystują m.in. roślinne stymulatory wzrostu – naturalne preparaty podnoszące odporność roślin. Jak napisano w komunikacie, to ekologiczna alternatywa dla wielu tradycyjnych środków chemicznych wycofanych zgodnie z założeniami Europejskiego Zielonego Ładu.
Badacze przekonują, że barwne odmiany ziemniaka mogą stać się „polską odpowiedzią na światowy trend superfoods”. Superfoods to nieprzetworzona, naturalna żywność o szczególnie wysokiej zawartości składników odżywczych, na przykład witamin, minerałów, antyoksydantów albo zdrowych tłuszczów.
Kolorowe ziemniaki są bogate w antocyjany i polifenole - związki, które działają antyoksydacyjnie, obniżają indeks glikemiczny i wspierają profilaktykę chorób cywilizacyjnych. „Badania dowodzą, że ziemniaki o fioletowym miąższu mogą poprawiać elastyczność naczyń krwionośnych i stabilizować poziom cukru we krwi” – czytamy w komunikacie.
Zaznaczono też, że odmiany o intensywnej barwie „otwierają również nowe możliwości w kuchni”: świetnie nadają się do chipsów, puree albo dań restauracyjnych.
Trzeci argument za opracowaniem technologii uprawy barwnych ziemniaków w Polsce to, według siedleckich badaczy, kwestie ekonomiczne i ekologiczne. Wprowadzenie barwnych odmian ma bowiem zwiększyć różnorodność upraw, wspierać konkurencyjność polskiego rolnictwa i pozwalać na budowanie „niszowych, wysokowartościowych rynków żywności”