Aktualności
Zmiana przepisów dała nowe możliwości zagospodarowania ziemniaków uznanych za prawdopodobnie zakażone bakterią Clavibacter sepedonicus.

📅 Od 18 września 2025 r. zaczęły obowiązywać zmiany w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie środków zwalczania bakterii Clavibacter sepedonicus i Ralstonia solanacearum. Nowe przepisy poszerzają katalog możliwości zagospodarowania bulw ziemniaka uznanych za prawdopodobnie zakażone bakterią Clavibacter sepedonicus.
✍️ Zgodnie z nowelizacją, możliwe będzie ich przeznaczenie do konsumpcji, jeśli zostaną sprzedane bezpośrednio od producenta do:
🥔 podmiotów wpisanych do urzędowego rejestru podmiotów profesjonalnych, zajmujących się magazynowaniem, pakowaniem, sortowaniem lub przemieszczaniem bulw ziemniaka na terenie Polski,
🥔 podmiotów niewpisanych do rejestru, prowadzących sprzedaż detaliczną ziemniaków przeznaczonych do konsumpcji na potrzeby własne odbiorców.
Sprzedaż musi być potwierdzona fakturą. Ponadto, odbiorcy muszą spełniać następujące warunki:
🥔 prowadzą sprzedaż w stałej lokalizacji (nie prowadzą sprzedaży obwoźnej i obnośnej, np. na targowiskach),
🥔 nie sprzedają ziemniaków w ramach umów zawieranych na odległość (np. przez Internet),
🥔 zapewniają bezpieczne unieszkodliwianie resztek powstałych podczas magazynowania, pakowania, sortowania lub transportu ziemniaków, tak aby wyeliminować ryzyko rozprzestrzeniania się bakterii Clavibacter sepedonicus.
📣 Wprowadzone w przepisach zamiany mają na celu ułatwienie producentom zagospodarowania ziemniaków uznanych za prawdopodobnie zakażone bakterią, przy jednoczesnym zachowaniu wymogów bezpieczeństwa fitosanitarnego.