W pierwszych sześciu miesiącach bieżącego roku wszystkie kraje Unii Europejskiej zaimportowały w sumie ponad 650,0 tys. ton słodkiej papryki, zarówno świeżej jak i w postaci mrożonej.
Z informacji napływających do redakcji portalu e-warzywnictwo.pl wynika, że rosną ceny papryki o owocach czerwonych, ponieważ jej podaż jest mniejsza niż popyt.
Najwięcej tego warzywa we wspomnianym 2011 roku zebrano w Chinach 15,52 mln ton oraz w Meksyku 2,13 mln ton, Turcji 1,97 mln ton oraz 1,48 mln tonów Indonezji i i po niecałym 1,0 mln ton w USA i Hiszpanii.
W pierwszej połowie bieżącego roku największy spadek w wysyłce odnotowały produkty takie jak słodka papryka, jabłka, pieczarki czy sałata lodowa, pory i truskawki.
Dużą nadzieję wiąże się z ekstraktami z wodorostów morskich, które zawierają naturalne związki organiczne regulujące procesy fizjologiczne i znoszące efekty stresów.
Połowa warzyw eksportowanych z Polski pochodzi z województwa mazowieckiego. Za granicę, w dużej mierze do Rosji, wywożone są: kapusta pekińska, pieczarki, pomidory.
Jak wynika z najnowszych danych za dwa pierwsze miesiące bieżącego roku, naczelną pozycją eksportową w hiszpańskiej wysyłce okazały się nie dominujące od lat w eksporcie pomidory - a słodka papryka.
Co druga papryka i ponad 80 proc. polskiego czosnku pochodzi ze świętokrzyskich gospodarstw, w które produkują 19,5 proc. krajowych warzyw ekologicznych.
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.