Prawidłowo przygotowana rozsada papryki, pomidora, sałaty, kapusty pekińskiej, kapusty głowiastej białej dobrze znosi stres przesadzania, szybko podejmuje wzrost po posadzeniu na miejsce stałe, do tunelu czy szklarni, szybko ukorzenia się w glebie i dynamicznie buduje masę zieloną.
Dzień Otwarty Papryki zorganizowany w gospodarstwie Eweliny i Łukasza Jankowskich w miejscowości Dęba koło Przytyku był okazją do zdobycia wiedzy z różnego zakresu, przydatnej w produkcji tego warzywa. Podczas spotkania omówiono: -odmiany papryki przeznaczone do uprawy tunelowej, w tym prezentacja nowej odmiany Abakara i skutecznych rozwiązań w ochronie roślin; -nawozy, technologie nawożenia i nawadniania oraz sterowanie wzrostem i plonowanie roślin; -urządzenia do dozowania nawozów i kontroli parametrów fertygacji; -nowoczesne rozwiązania konstrukcji tuneli foliowych; -ofertę producent rozsad; -podłoża do produkcji rozsady i uprawy roślin; -zastosowanie mat z włókna kokosowego w uprawie papryki; -ochronę biologiczną w uprawie papryki; -certyfikację w systemie GlobalGap; ofertę folii i agrowłóknin. zapraszamy do obejrzenia relacji filmowej z tego spotkania.
25 listopada producenci papryki bardzo licznie uczestniczyli w przedsezonowym szkoleniu zorganizowanym w Potworowie przez firmy: HM. Clause, ADOB, Agro Paprix, Agro Spec, Koppert, Novarbo oraz Sumi Agro Poland.
22 lipca w gospodarstwie Ewelina i Łukasz Jankowskich w miejscowości Dęba koło Przytyku firmy Syngenta Polska i Yara Poland oraz współorganizatorzy zorganizowały Dzień Otwarty Papryki.
Nowa, wczesna odmiana, innowacyjne podejście do żywienia oraz miejsce mikrobiologii w skutecznej ochronie upraw papryki a ponadto jakościowa rozsada, to zagadnienia omówione podczas tegorocznej edycji Pepper Cafe.
Ogrodnicy stale poszukują możliwości poprawy jakości produkowanych warzyw, gdyż wymagania konsumentów w tej kwestii wciąż rosną. Ich zadaniem jest wypracowanie takich technologii upraw, które przy racjonalnych nakładach na produkcję zapewnią wysoką rentowność.
Jednocześnie zapewniamy, że celem reklamy nie był wpływ na wizerunek producentów papryki w Polsce - informuje w oświadczeniu Michał Krygier, Foods Director Unilever Polska.
Kalafiory, kosztują teraz od 3,70 do 5,60 zł za szt, spadek o 15% w porównaniu do cen sprzed roku. O tyle samo staniała papryka kolorowa, która w ofercie hurtowej kosztuje od 9,6 zł do 11,00 zł za kg.
Rośliny w stresie spowodowanym dużymi wahaniami temperatur między dniem a nocą oraz wysadzone w zimne podłoże stają się bardziej podatne na choroby zgorzelowe. W takich warunkach rośliny w szczególności narażone są na zgniliznę.
Jak wynika z najnowszych danych Euroestacom, w pierwszej połowie bieżącego roku ponad połowa słodkiej papryki znajdującej się na unijnym rynku pochodziła z Hiszpanii.
Komisja Europejska zdecydowała się zatem przedłużyć okres stosowania mechanizmu wsparcia dla pewnych ilości produktów określonych we wspomnianym już rozporządzeniu nr 1031/2014.
2 sierpnia Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego Oddział w Radomiu wspólnie ze Starostwem Powiatowym w Przysusze oraz Wójtem Gminy Potworów, zapraszają na XXIII Dzień Papryki w Potworowie (teren stadionu przy ulicy Lipowej 3 w Potworowie).
Niedostateczne odżywienie azotem powoduje chlorotyczne zmiany roślin (w pierwszej kolejności najstarszych liści), wyraźnie redukuję masę liściową, która przeprowadza fotosyntezę, co uniemożliwia uzyskanie dużego i dobrej jakości plonu roślin.
Producenci owoców i warzyw otrzymali kolejną szansę. Są środki na wycofanie z rynku 155 700 ton jabłek i gruszek oraz 18 650 ton pomidorów, ogórków, papryki słodkiej i marchwi - informuje Ministerstwo Rolnictwa.
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.